Всі ми знаємо, що їжа та напої мають властивість псуватися. У вашому холодильнику, швидше за все, зараз є продукти, які колись були корисною їжею, а тепер ... не дуже. Але одним з основних компонентів нашого життя, який може здатися несприйнятливим до цього псування, є вода. Чому це не так, і в яких випадках не варто її пити❓
Багато хто вважає, що вода є досить фундаментальним з'єднанням, і воно не містить нічого, крім групи водню і кисню, так що, схоже, там немає нічого, що могло б зіпсуватися. Коли ваш чай псується, це має сенс, але вода здається настільки непроникною, що дивитися на термін придатності на пляшці з водою здається безглуздо. Але це зовсім не так☝?Вода не гниє і не псується, як багато продуктів, але в неї безперечно є термін придатності.
Коли водопровідна вода псується❓
Вода, яка тече з вашого крана, швидше за все, була оброблена хлором, що допомагає захистити її від мікроорганізмів, які можуть завдати вам шкоди. Але ця вода безперервно реагуватиме з вуглекислим газом у повітрі, знижуючи pH води і роблячи її кислішою, що може зробити її смак цікавим.
Крім того, непокрита вода збиратиме пил та інші речовини з повітря, що посилить неприємності. Зрештою, цей процес може навіть викликати у вас нудоту, хоча воді доведеться відстоятися дуже довго, перш ніж вона стане небезпечною, а не просто огидною на смак.
У той же час доданий хлор виділяє гази та вимивається, що робить воду більш привабливою для організмів. Склянка водопровідної води, залишена на ніч, може мати дивний смак, але, ймовірно, її можна пити з погляду здоров'я.
Що стосується зберігання води, як правило, водопровідна вода може зберігатися близько шести місяців, якщо вона знаходиться в харчових контейнерах, які були продезінфіковані. Після цього обробка хлором перестане бути ефективною, і там можуть почати зростати мікроорганізми. Сюди входить і вода фільтрована. Фільтр може чудово видаляти шкідливі речовини із водопровідної води, але в той момент, коли вода взаємодіє з атмосферою, запускаються всі ці процеси. Зрештою це призводить до того, що склянка води в кращому разі несмачна і потенційно викликає нудоту – у гіршому.
☝?Коли псується бутильована вода
Комерційно бутильована вода зберігається довше, ніж відкрита, але зрештою вона теж псується. Вода в пляшках чиста, а пластик (переважно) запобігає попаданню туди мікроорганізмів, але проблема полягає у самому пластику. Пластик не є повністю непроникним, тому вода дуже повільно вступатиме в реакцію з повітрям зовні пляшки випаровуючись і забезпечуючи невелику, але не нульову ймовірність забруднення. Що ще важливіше, хімічні речовини із пластику можуть повільно проникати у воду – процес прискорюється під впливом тепла та сонця. Ці хімічні речовини можуть бути небезпечні у великих кількостях, але, ймовірно, їх недостатньо у пляшці з водою, щоб нашкодити вам, але це зіпсує смак. Ось чому стара вода у пляшках іноді має такий «пластиковий» присмак.
Емпіричне правило для бутильованої води полягає в тому, що її можна використовувати близько двох років, якщо вона залишається закритою та зберігається в прохолодному затіненому місці. Як тільки ця пляшка відкрита, годинник прискорюється, тому що ви стаєте частиною рівняння. У той момент, коли ваші губи або пальці (або будь-яка інша частина вашого тіла) стосуються судини з водою, ви вводите мікроорганізми. З часом вони можуть рости і процвітати, що робить повторне використання пляшки з водою без її очищення вірним способом отримати огидну на смак воду і можливу хворобу. І якщо ви залишите воду у пляшках відкритою, виставленою на повітря, на ній спрацює той же дегенеративний процес, який псує воду з-під крана.